14/10/09

Κύπρος, 15 Οκτωβρίου 1996: Η δολοφονία του Π. Κακουλλή

Στρατιώτες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής δολοφόνησαν απρόκλητα τον Ελληνοκύπριο συνταξιούχο πυροσβέστη Πέτρο Κακουλλή, πρόσφυγα από το Λευκόνοικο, στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός κοντά στο χωριό Άχνα. Ο Κακουλλής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την ώρα που άοπλος μάζευε σαλιγκάρια. Η δολοφονία του Κακουλλή συμπλήρωσε το παζλ των δολοφονιών Ελληνοκυπρίων του έτους 1996, μετά τις άνανδρες δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού λίγους μήνες προηγουμένως.

Ψήφισμα Ευρωβουλής για τον Πέτρο Κακουλλή
Βρυξέλλες, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα, δια βοής, τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, ενώ ζητεί τον εντοπισμό των υπαιτίων και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Παράλληλα, υπενθμίζει στην Αγκυρα ότι η πολιτική της στην Κύπρο επηρεάζει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ύστερα από κοινή πρόταση των ευρωβουλευτών Πολίν Γκριν και Γιάννο Κρανιδιώτη (Σοσιαλιστική ομάδα), Κώστα Χατζηδάκη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτα Κακλαμάνη (Ομάδα Ενωση για την Ευρώπη), Βίλλι Μπέρτενς (Φιλελεύθεροι), Μιχάλη Παπαγιαννάκη (Ενωτική Αριστερά), Μέχτιλτ Ρότε (Ομάδα Πρασίνων).
Στο ψήφισμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει τα εξής: 1. Καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος. Ζητεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εκφράσουν στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής τον αποτροπιασμό τους για το επεισόδιο αυτό.
2. Ζητεί να διενεργηθεί επισταμένη έρευνα για το επεισόδιο ούτως ώστε να εντοπισθούν οι υπαίτιοι και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
3. Πιστεύει ότι ο λαός της Κύπρου, επιθυμεί να τεθεί τέρμα στους σκοτωμούς και στη διχοτόμηση της νήσου και ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος αμφοτέρων των κοινοτήτων και θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.
4. Υπενθυμίζει στην κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτώνται εν μέρει από την πολιτική της Αγκυρας για την Κύπρο και επιβεβαιώνει την απόφασή του να παγώσει τη χρηματοδοτική συνεργασία με την Τουρκία καθώς και το σκέλος του προγράμματος MEDA που αφορά τη χώρα αυτή, με εξαίρεση τις πτυχές της προώθησης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
5. Ζητεί από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων, να θέσει τέρμα σε κάθε πράξη ή παράληψη που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές και να εφαρμόσει πιστά τις διατάξεις της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους.
6. Καλεί τα κράτη μέλη να αντιδράσουν ασκώντας συνεχή και σταθερή πίεση στην Τουρκία με στόχο να απαλλαγεί το νησί από την παρουσία όλων των τουρκικών στρατευμάτων, να εξασφαλισθεί η ελευθερία μετακίνησης σε όλους του πολίτες και να αρχίσει το έργο της εξεύρεσης δίκαιης και ειρηνικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
7. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της νήσου και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής και συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
8. Αναθέτει στον Πρόεδρο του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Τουρκίας καθώς και στον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου